РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С богата програма отбелязаха Празника на ореха в село Оряховица

Публикувано на:

В съботния ден, в старозагорското село Оряховица отбелязаха с богата и пъстра програма Празника на ореха. Той се провежда за шести път и събира малки и големи на пощада в селото, за да отпразнуват символа на населеното място - ореха. Начало на празника даде водещата Димитринка Златева, която припомни една стара българска поговорка: „Който засади овошка - мисли за себе си, който засади орех – за поколенията".

Поздрав към организатори и гости отправи зам.-кметът на община Стара Загора Радостин Танев. „Честит празник, оряховчани! Днес виждам много хора, от различни възрасти, заедно, това говори, че празникът е много важен не само за селото, но и за Стара Загора. За поредна година виждаме толкова положително настроение и съм сигурен, че както винаги, днес програмата ще бъде вълнуваща. Разбрах, че организаторите имат за цел да превърнат този празник в един от емблематичните и запомнящите се в околността, а ние, като Община, ще помагаме с каквото е нужно. Бъдете здрави и нека денят да бъде изпълнен с много веселие и усмивки", пожела Радостин Танев на гостите на Оряховица.

Специален гост на празника, пристигнал чак от Дания, бе Майкъл Йоргенсен от Bio/Zoo information – Международен консултант и акредитиран член към Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, заедно с д-р Ивелина Илиева, ръководител на Зоопарка в Стара Загора. Те бяха част от журито на кулинарната изложба на празника, събрала вкусни гозби с орех по стари български рецепти. „Поздравявам всички за прекрасната организация и се радвам да видя толкова много хора днес. Бъдете здрави и нека винаги с такъв дух да поддържате традициите на село Оряховица", поздрави организаторите д-р Ивелина Илиева.

Гост-изпълнител на събитието бе народната певица Пепи Христозова. ДФА „Загорче" донесоха празнично настроение на гостите, заедно с Гайдарски състав „Ангел войвода", а за музикалното оформление се погрижи KOLEV audio. Мажоретен състав при ЦПЛР – Стара Загора изненада публиката с модерно изпълнение. Певческа група „Гайтан" при НЧ „Развитие -1918", с. Оряховица и Певческа група при ПК „Райна Княгиня", с. Оряховица, както и гостуващи самодейни състави допринесоха за настроението на празника.

За любителите на ръчния труд, занаятчийството и домашното производство не липсваха специални базари, а художниците от село Оряховица - Деница и Ивелина, бяха приготвили изненади за най-малките, включващи рисунки на керемида, както и предизвикателство – направата на табло „Нашето село" и „Моето лято". Подарък към селото бе направен и от Винарна село Оряховица със специален щанд, предлагащ тяхното производство.

На празника, посветен на ореха, гости бяха още изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре" Радослав Танев, общински съветници, експерти от отдел „Култура", приятели на селото. Всички бяха посрещнати, по оряховска традиция, с пухкава орехова погача.

Вижте още