РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Избраха Никола Кирилов и Ивайла Кирилова за кмет и заместник-кмет на Млада Загора

Публикувано на:

По традиция, в навечерието на Празника на Стара Загора, Младежки общински съвет, представители на старозагорските училища и жури избират градоначалник на Млада Загора. Събитието се проведе в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Тази година, изборът бе не само на кмет, но и на заместник-кмет, поради разлика от 1 точка след проведените три кръга. Никола Кирилов от Профилирана природо-математическа гимназия "Гео Милев" е избран за 28-ият кмет на Млада Загора, а Ивайла Кирилова от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" ще бъде негов заместник.   

В тазгодишната надпревара ученици от 10 училища представиха своята визия за бъдещето на града. Никола Кирилов, 11 клас от Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев", Жана Дякова, 12 клас от Национално училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова", Божидара Танева, 11 клас от Средно училище „Васил Левски", Кристиан Конов, 11 клас от Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня, Валентин Стоев, 10 клас от Средно училище "Иван Вазов", Ковачев, 11 клас от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер", Борис Василев, 10 клас от Средно училище "Максим Горки", Ивайла Кирилова, 11 клас от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан", Милица Милиева, 11 клас от Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", Иван Иванов, 11 клас от Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" влезнаха в битка за Млад кмет на града под липите. 

  

Специален гост на събитието бе телевизионният водещ Драгомир Драганов, който непосредствено преди началото на избора за кмет на Млада Загора откри своята изложба от циркови плаката във фоайето на Регионалната библиотека. Той поздрави участниците и им пожела една достойна и честна надпревара.   

Приветствие към гости и кандидати отправи зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова. "Тази година имаме огромен интерес от 10 училища, които влизат в надпреварата. Радвам се да видя тук толкова представители и бивши ученици минали вече през мястото кмет на Млада Загора. Традицията за този избор, която датира от 1996 година, за нас е изключително важна, тъй като това е начинът да чуем гласа на младите и да бъде развито  критично и аналитично мислене, както и да се научи как да се отсеят приоритетите, за които да се борите, за да бъде нашият град още по-добро място за живеене. Пожелавам успех на всички", каза зам.-кметът по "Образование, здравеопазване и социални дейности".  

Надежда Чакърова покани на сцената своя колега Радостин Танев, който също е бил част от Младежки общински съвет. "Истински се вълнувам да бъда тук. Бях част от екипа, когато взехме решение да разраснем Младежки общински съвет и да измислим различни дейности, които да подпомагат развитието на нашия град. За мен беше смело преживяване и мога да кажа, че това бе и причината да взема решението да продължа и занапред със същите дейности. Повярвайте ми - има смисъл. Правете добро, забавлявайте се и знайте, че Общината винаги е готова да ви съдейства", каза на учениците Радостин Танев.  

 

Кандидатите за Млад кмет се оценяват от жури, съставено от млади хора, активно участващи в обществения живот и делегирани представители на ученическата общност. Журито разглежда кандидатите по определени критерии по 5-бална система за първи, втори и трети кръг. След обсъждане и сумиране на оценките излъчва своето решение. Делегираните представители оценяват кандидатите в таен избор, след приключване на представянето им. Избраният чрез тайното гласуване на делегираните представители кандидат получава 25 допълнителни точки. Изборите печели кандидатът събрал най-много точки от гласуването на журито от трите кръга и прекия избор на делегираните представители. Представянето на кандидатите пред публика и жури се провежда в три кръга.   

Журито бе в състав: Бояна Радева, Калоян Максимов, Калина Иванова, Борислава Меразчиева - Стойкова и Яница Бакоева 

 

Тазгодишните избраници бяха обявени от заместник-кметовете Надежда Чакърова и Радостин Танев и получиха символични подаръци от Община Стара Загора. 

На 5 октомври членовете на Младежки общински съвет ще участват в ритуала за празника на града, а младият кмет и зам.-кметът ще получат символично Ключа на града.   

Вижте още