РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Вирусологичната лаборатория в Болница „Тракия“ – Парк вече извършва PCR изследване за COVID-19

Публикувано на:

Вирусологичната лаборатория, разположена на територията на Болница Тракия - Парк, разшири пакета от вирусологични изследвания и вече извършва PCR диагностика. В пакета е включено и изследване с PCR тест за новия коронавирус COVID-19.

Новата PCR лаборатория е оборудвана с най-съвременна апаратура и отговаря на всички стандарти на Световната здравна организация, гарантирайки най-висока точност на изследванията, посочи началникът на Вирусологична лаборатория д-р Румяна Чолакова. Тук се изследват проби на пациенти от здравното заведение и проби, изпратени от други здравни заведения или институции. Лабораторията взема и изследва проби за COVID-19 от граждани по тяхно желание. Създадени са всички условия за вземане на проби с носен и гърлен секрет всеки делничен ден от 8.30 ч. до 11.30 ч, за всички, които искат да си направят PCR изследване за COVID-19.Час за вземане на проба за PCR тест за коронавирус желаещите могат да запишат на телефон 042/987777.

PCR вирусологичната лаборатория на Болница "Тракия" разполага пълно оборудване за извършване на PCR изследвания от най-висок клас - ламинарен бокс Клас 2, автоматичен екстрактор и високооборотна центрофуга. Тук вирусната нуклеинова киселина се екстрахира от пробата, след което се изследва в съседно помещение, в което е разположена самата PCR-апаратура. Резултатът от теста се обявява до 24 часа от вземането на пробата, обясни молекулярният биолог Бончо Григоров - доктор по биохимия.

На територията на Болница „Тракия" - Парк се извършват и бързи тестове за коронавирус, чиято цел е преди всичко откриване на антитела при преболедували пациенти. Бързите тестове се използват и за диагностика на пациенти с наличие на коронавирусна инфекция, но не могат да дадат пълна гаранция за истинността на резултата. PCR методиката е „златния стандарт" в изследването на COVID-19, утвърдена в цял свят и затова насочваме усилията си в тази посока, посочи д-р Чолакова.

PCR диагностиката е изключително важна за болницата ни, тъй като тя дава възможност за по-голяма прецизност в диагностицирането на редица заболявания, а не само за откриване на COVID-19 и на други вируси, посочи д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог на Болница „Тракия". PCR методиката има решаващо значение при диагностициране на вирусните хепатити, при патология, застъпена в сферата на гастроентерологията, онкологичните заболявания и други области на медицината. „Резултатите от PCR изследванията ще бъдат особено важни при скрининга на пациентите, на които предстои оперативна интервенция. Така от една страна ще защитим медицинския персонал, а от друга ще успяваме да открием, изолираме и лекуваме в ранна фаза пациенти, диагностицирани с коронавирус", смята д-р Цанева.

Вижте още