РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Четирите отбора на зам.-кмета на Стара Загора Красимира Чахова финишираха в топ десет на „Рънатон" – София

Публикувано на:

Над 400 бегачи от 11 държави участваха в уникалната атлетическа надпревара „Рънатон" 2023 в София, който се организира за първи път под егидата на Европейския съюз и бе подгряващо събитие преди големия Софийски маратон на 8 октомври. 

Три бяха състезателните дистанции, 5 и 10 км. отборно бягане и 20 км. щафетно бягане. На 2,5 км. стартираха хора със специални потребности. Тимовете съставени по специален принцип, с цел да се промотират отборните и щафетни бягания като начин за привличане на повече хора към заниманията със спорт., се състояха от четирима души, двама мъже и две жени на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. 

Отборите на легендарния Евгени Игнатов и на рекордьорката в маратона Милица Мирчева грабнаха златото съответно на 5 и 10 км. , а в щафетната надпревара на 20 км. най-бързи бяха атлети от Румъния. 

Четирите отбора на зам.-кмета на Стара Загора Красимира Чахова бяха обединени под общото мото „Ела и спортувай" и се класираха на второ, пето, девето и десето място. Чахова пробяга 5 км. дистанция, като в отборите се включиха нейният съпруг и двамата и сина. 

Българските отбори бяха селектирани от популярни атлети и мотиватори, които са и посланици на инициативата: Евгени Игнатов, Милица Мирчева, Красимира Чахова, Шабан Мустафа, Веселин Цинзов, параолимпиецът Християн Стоянов и двигателят и организатор на много популярната верига от бягания „5кмРън" Георги Станоилов. Българите, които застанаха на старта бяха 144, разделени в 36 отбора. Към тях се присъединиха 224 атлети от 56 отбора от чужбина, представители на 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния. 

Стартът бе даден от директора на „Еразмус Мундус и Спорт" в Изпълнителната агенция за европейско образование и култура на Европейската комисия Ийв льо Лостек, от члена на Европейския парламент Андрей Ковачев и от журналиста Георги Милков. 

Общата цел на „Рънатон" е да насърчи хората от всякакви възрасти и пол от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения и която има значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората.

Вижте още