РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Близо 1400 санкции са наложени за неспазване на общински наредби от началото на годината в Стара Загора

Публикувано на:

787 Акта за установяване на административно нарушение, съгласно Наредба за опазване на обществения ред в община Стара Загора, са съставени от януари тази година до 25 септември. Близо 1400 са всички нарушения по общинските наредби. Това съобщи на пресконференция секретарят на Общинска администрация Делян Иванов. Размерът на санкциите е до 5 хил. лева за физически лица, уточни още той. 127 от тях са били за нарушаване на тишината и спокойствието на старозагорци. „80% от сигналите за силна музика са за кв. „Лозенец". В следствие на това в склада на Община Стара Загора са на съхранение 102 музикални уредби, които са били конфискувани при проверките", добави Делян Иванов. От думите му стана ясно, че в летните месеци зачестяват сигналите за употреба на алкохол на обществени мяста – 220 акта са съставени за периода. Наказателните постановления са на стойност около 250 хил. лева, стана ясно по време на отчета за административно-наказателната дейност на Общината.

По време на срещата с медии участваха още зам.-кметът Радостин Танев, началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи" Пламен Тодоров, както и старши инспектор Димо Вълков – началник на звено „Общинска полиция". Екипът показа и кратка видео извадка от камерите, които следят за спазването на правилата в града. „Шестминутното видео не обхваща всички вандалски прояви или казуси, по които работим, но е показателен за най-честите нарушения – повреда на общинско имущество, нерегламентирано замърсяване с отпадъци и други. Напоследък забелязахме, че има посегателства върху електрическото захранване на парк „Митрополит Методий Кусев". Говорим за умишлени и злонамерени действия свързани както с отнемане на кабелни линии, така и само с прекъсването им, за да бъде спряно осветлението в района на Аязмото. Води се досъдебно производство, а един от установените извършители е с постоянна мярка задържане под стража, каквато се очаква да бъде наложена и на другите. Установени са четири лица, които имат отношение към този вид нарушение – както и едно лице, което е изкупувало изтръгнатите кабели. Работим с Районна прокуратура и се надявам този случай да бъде доведен до край и нарушителите да имат наложени съответни наказания", даде подробности секретарят на Общината.

Иванов посочи, че при изхвърлянето на боклуци от голяма полза за установяване на нарушителите са мобилни камери, наложените АУАН са 300 броя.

Припомнен бе и друг казус – хвърлянето на бетонни блокове в скейт парка, което доведе до сериозно увреждане на съоръжението. Извършителят бе установен и е заплатил над 3 хил. лева за отстраняване на щетите.

„Това, което ви показахме днес, както и данните, които представихме пред вас, са само малка част от това, с което се сблъскват ежедневно контролните органи на Община Стара Загора, както и екипите на ОД МВР", каза още Иванов.

„В парковете „Артилерийски" и Станционна градина подменяме кранчетата на чешмите почти два пъти седмично. Това е повече от притеснително и не се случва само там, а дори в светлата част на денонощието в центъра на града", сподели Радостин Танев. „Не споделяме всичко днес, за да покажем, че извършваме контрол и санкционираме за нарушения, целта ни е да насочим вниманието на обществеността към проблемите с вандалските прояви и да апелираме към недопускането им", подчерта Танев. От думите му се разбра още, че дюзите на шадраваните също са обект на вандализъм, особено тези в парк „Митрополит Методий Кусев", както и много от местата за детски игри и спорт.

С непълнолетните, които е установено, че са нарушили правилата, работи Местната комисия за борба с противообществените прояви. „Силно впечатление ни направи случай само от преди няколко дни – две добре облечени момичета, абсолютно целенасочено, през деня повреждат умишлено надписа „Стара Загора" в центъра. Това за нас е непонятно да се случи при толкова много преминаващи покрай тях хора, а и не разбираме какви биха били мотивите им да го направят", сподели Делян Иванов и допълни, че всички записи се изпращат на компетентните органи за последващи действия. От думите му стана ясно още, че в синхрон с новите правила, санкции са наложени и на водачи на индивидуални електрически превозни средства – 23 бр., като най-честата причина е тяхното управление извън разрешените алеи. 10 500 фиша са съставени в отчетения период за неспазване правилата за използване на Зелена зона, както и паркиране в необозначени за това места.  

Радостин Танев посочи, че се работи и за санкциониране на нарушителите спрямо Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закон за защита  на животните и местните наредби, които касаят отглеждането на домашни любимци. Проверките са главно по сигнали за липса на повод на куче, установяват се и такива без ваксинационен и административен паспорти, като в тази връзка има съставени 90 производства. „Община Стара Загора стартира  безплатна кампания за регистрация на кучетата в малките населени места. Започваме в село Могила", каза Танев.

Той припомни, че от няколко месеца има обявена и кампания за безплатна кастрация на домашни и дворни кучета, която цели намаляване на нежелани поколения, които в последствие допринасят за увеличаване на броя бездомни животни. Танев посочи, че нерегламентираното им хранене също допринася за формиране на глутници, за които също постъпват сигнали в Общината. 

Вижте още