РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Николай Денков: В Плана за справедлив преход пише, че въглищните централи ще работят до 2038 година

Публикувано на:

Правителството ще изпрати още днес одобрения План за справедлив преход, обяви премиерът Денков след извънредното заседание на Министерския съвет. Той обясни, че крайният срок да се изпратят документите до ЕК е утре - 30 септември.

Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуби на милиарди левове - 3,5 милиарда, които мога да бъдат загубени, ако изпуснем този срок, обясни още Николай Денков и апелира да няма повече протести и блокади.

Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в думите ми. Това, което правим е най-доброто за тях и за държавата. Голяма част от техните искания днес са основават на невярна или изопачена информация. Вашите представители трябва да дойдат тук, за да се намерят най-добрите решения, каза още министър-председателят.

Той обясни, че в документите, които изпращаме ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година. Няма и дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

По икономически причини постепенно и поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече. Именно затова е изключително важно да се създадат механизми с които хората, имащи необходимата квалификация могат да намерят реализация в същия регион, подчерта премиерът.

Денков обяви, че правителството ще създаде предприятия, които ще работят в същия регион за да превърнат териториите на мините в зони, в които ще може да се развива икономическа дейност. И там да дойдат инвеститори, които ще имат необходимост от квалифицирана работна ръка. Тестовете вече били показали, че имало голям инвеститорски интерес, стана ясно думите на министър-председателят.

снимка: БТА

Например индустриални зони. Това предприятие няма да изземва функции от мините, то ще работи в координация с тях, така че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат, каза още премиерът.

Той подчерта, че със синдикатите е било договорено да има сериозни социални пакети по примера на водещите европейски икономики, ако трябва да се закриват големи предприятия.

Вижте още