РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Лекция на тема „Колекция Иван Бояджиев – откритието. Една изложба, множество нови истории“ представят в зала „Байер“

Публикувано на:

На 29 септември, от 20.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер“ ще бъде представена лекция от Анелия Николаева на тема „Колекция Иван Бояджиев – откритието. Една изложба, множество нови истории“. Тя е част от събитието „Нощ на изкуствата“, провеждащо се в Стара Загора.

Анелия Николаева ще разкаже от първо лице – това на изследователя и куратора, за проучвателния процес и стъпките в изясняване на въпросите кой е Иван Бояджиев и как започва съдбата му на колекционер. Ще разкрие етапи от научното изследване, подготовката и реализирането на изложбата в залите на Съюза на българските художници в София.

Николаева е изкуствовед /магистър, Национална художествена академия, 1996 г./. От 1997 г. до днес работи като уредник и главен уредник в Националната галерия в София, отдел „Изследване и представяне на българското изкуство“. Специализира в Мюнхен, 2004 г. и Париж, 2022 г. Тесният  професионален интерес е насочен към българското изкуство от края на XIX-ти и първата половина на ХХ век. Куратор е на изследователски изложби за значими имена от историята на българското изкуство като Александър Божинов, Васил Стоилов, Елисавета Консулова – Вазова, Владимир Димитров – Майстора, Цанко Лавренов, Иван Милев и др. Автор е на монографии и статии в периодични и специализирани издания, съставител е на множество каталози за български художници.

Вижте още