РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Синдикалисти и протестиращи изгониха енергийния зам.-министър от Раднево

Публикувано на:

Синдикалните лидери от комплекс "Марица-изток" отказаха да се срещнат с представителите на Министерството на енергетиката и МРРБ. На срещата трябваше да се обсъди Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Заместник министърът на енергетиката Красимир Ненов обаче не беше допуснат до Културния дом. Той се опита да се обърне към протестиращите, но беше посрещнат с освирквания и скандирания "Оставка".

Синдикатите в държавните "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица -изток 2" настояват приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с месец. Срокът за предаването на документите в ЕК обаче е до края на септември. В плановете трябва да бъдат заложени разкриването на конкретни предприятия с висока добавена стойност, които да създадат реални работни места.

Синдикалните лидери, миньорите и енергетиците отказаха да изслушат представителите на властта и заплашиха с нови протести. 

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на Министерския съвет. 

Междувременно на закрита среща в Раднево се събраха старозагорските депутати на "Възраждане" и кметове на общини от региона, които ще обсъждат бъдещи действия при одобряване на Териториалния план за Стара Загора в предложения от правителството вариант.

„Твърдо съм против този план, който е изработен в момента, тъй като той няма да изпълни поставените цели. Той е абсолютно формален и смятам, че ще създаде повече проблеми за региона, отколкото да решава такива. Всички трябва да се противопоставим на некомпетентността на администрацията, която е съставила този план. Трябва да предупредим за последиците и аз съм длъжен да алармирам за това“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него този план ще създаде безработица, хаос и проблеми за региона. „В него няма индикатори колко работни места ще бъдат създадени, финансова обосновка, какви проекти ще бъдат финансирани и стойността им“, каза още той.

снимка: Радио Стара Загора

Вижте още