РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Спешна среща: Обсъждат Териториалните планове за справедлив преход

Публикувано на:

Представители на Министерство на енергетиката и МРРБ ще се срещнат със синдикатите и служителите в ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Мини Марица-изток" в Раднево днес. До срещата се стигна след напрежението, което предизвика внесената на вчерашното правителствено заседание точка. Тя предвиждаше одобрение на Териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, но впоследствие беше изтеглена от дневния ред. 

В обръщение в социалните мрежи синдикалният лидер Деян Дяков призова министър-председателя да извади от дневния ред точката и заплаши с блокади на пътища в страната. По думите му в новия вариант на документа е заложено до 2030 година въглищните мощности у нас да бъдат редуцирани до 1600 MW, до 2035-та да стигнат 1000 МW.  Не се очаква въглищните мощности да имат роля в енергийния микс след 2035 година.

Синдикалистът Наско Митев предупреди, че енергийната сигурност на страната е поставена на карта.

Междувременно министърът на финансите Асен Василев съобщи, че в петък на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъдат обсъдени Териториалните планове на трите въглищни региона, които трябва да бъдат изпратени на Европейската комисия до края на месеца. 

Вижте още