РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

ГЕО МИЛЕВ У ДОМА: Три представления по текстове на великия български експресионист ще бъдат представени в Стара Загора

Публикувано на:

От 27 до 29 септември театър-студио 4хС гостува в къщата-музей на Гео Милев в Стара Загора с три представления по текстове на българския модернист. Всички спектакли са със свободен вход с цел максимална достъпност на старозагорци до творчеството на великия български експресионист и техен съгражданин.

Инициативата е първата стъпка към идеята на режисьора Николай Георгиев за създаване на експериментална театрална сцена на името на Гео Милев в Стара Загора. Бащата на българския авангарден театър ще изнесе и специална открита лекция върху творчеството на литературния патрон на града.

 

Програма:

27 септември / 18.00 ч. / Къща музей „Гео Милев“, ул. Гео Милев 37

ПРЕМИЕРА – „БЪЛГАРИЯ, СТРАНА НА УБИТИТЕ ПОЕТИ”

„България, земята на убитите поети“ е спектакъл за поетия избор, за поетичната смърт и гениалния поетизъм. Защо поетите биват убивани? Защо ние, българите, убиваме своите поети? Христо Ботев, Стефан Стамболов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Яна Язова, Пеньо Пенев, Светослав Миларов, Петя Дубарова, Людмила Исаева, Мария Вирхов и всевиждащият Гео Милев възкръсват през безкомпромисния поглед на режисьора Николай Георгиев, асистент-режисьора Маглена Гуркова и актьорите на „Алма Алтер“.

28 септември / 13.00 ч. / Къща музей „Гео Милев“, ул. Гео Милев 37
„ГЕО МИЛЕВ У ДОМА: НОВОТО РАЖДАНЕ НА ГЕО МИЛЕВ“ - лекция на режисьора Николай Георгиев

18.00 ч. / Къща музей „Гео Милев“, ул. Гео Милев 37
„ГАВРОШОВЦИ И КОТЕТА РАЗБОЙНИЦИ”

Мюзикълът „Гаврошовци и котета разбойници“ представя текстове за деца на Гео и Леда Милеви чрез инструментите на живия театър. Темите за приятелството, добротата и справедливостта изгряват чрез музиката, композирана от Георги Арсов, и танците, създадени от хореографа Петя Йосифова – Хънкинс.

29 септември / 18.00 ч. / Къща музей „Гео Милев“, ул. Гео Милев 37

„СЕПТЕМВРИ”

„Септември“ е моноспектакъл на Георги Арсов по едноименната поема на Георги Касабов Милев. Светът се разпада под краката. Небето е тъмно като мислите, които така и не могат да нахлуят в съзнанието. Защото съзнание вече няма. Човечеството е застинало в титаническо напрежение, за да разгроми всички досегашни прегради.

Спектаклите ще бъдат съпроводени с отворени дискусии.
Място на провеждане: Къща музей “Гео Милев” - гр. Стара Загора, ул. “Гео Милев” 37
Вход: Свободен

Проектът „Гео Милев у дома“ се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Къща музей „Гео Милев“, гр. Стара Загора.

 

Вижте още