РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Модерна многофункционална зала отвори врати в Международния младежки център

Публикувано на:

С водосвет започна церемонията за официално откриване на Многофункционална зала за свободно време и занимания. Новата придобивка е част от Международния младежки център в Стара Загора. Тя е изградена по проект на ММЦ – „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално" и се финансира от Лихтенщайн, Исландия и Норвегия. Общата му стойност е близо 2 милиона лева.

„Днес е хубав ден за младите хора на Стара Загора. Те винаги са били приоритет за нас. Не е спирала работата ни в посока да имат своите места за обмен на идеи и добри практики. Това е и идеята на младежкия ни център – освен придобиване на нови умения и надграждане на потенциала на младите хора, така и да имат общност, една защитена среда за свободно време и различни полезни занимания. Това е тяхното място – за учене, за приятелства. Тук е мястото, където те добиват кураж, градят основите си на доброто бъдеще", каза пред гостите ресорният зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова, която е и ръководител на проекта. Тя поздрави присъстващите от името на кмета Живко Тодоров и пожела ползотворни занимания в новата мултифункционална зала.  

Поздрав и пожелания за успех на Младежкия център и новата зала отправи още и Мария Вълова от името на Министерство на образованието и науката. „Стоя пред тази сграда, която беше моя мечта близо 10 години и съм изключително щастлива. Вие успяхте да я превърнете в място, което овластява младите хора  и ги прави достойни граждани на нашата държава", каза тя.

Лентата на новата зала за свободно време и различни занимания прерязаха Надежда Чакърова и Мария Вълова. Най-новата младежка локация разполага с достатъчно пространство  за разнообразни събития, които вече ще очакват хора от всички възрасти. Гостите на събитието имаха възможност да научат интересни подробности за дейността на проекта Международен младежки център – мисли локално, действай глобално" от ръководителя на ММЦ д-р Весела Марева. Тя подчерта, че от началото на проекта през 2020 година до момента са обхванати близо 2800 младежи. Очаква се до края на проекта да бъде изградена и фотоволтаична централа, обезпечаваща нуждите на центъра, както и музикална стая. Д-р Марева сподели още, че през следващата година, Стара Загора ще бъде домакин на международна конференция по темата с младежките политики и дейности.  

На официалното откриване присъстваха още представители на различни институции, както и част от екипите на младежките центрове в Бургас, Перник, Пловдив и други.

Екипът на Международния  младежки център в Стара Загора има присъден Знак за качество на Съвета на Европа за следващите пет години. ММЦ е притежател на престижното отличие за пореден път, като е негов първи носител в България. Още през 2017 година, експертна комисия от СЕ направи комплексна оценка на качеството на центъра, през 2019 г. знакът бе препотвърден  за срок от 3 години, а през 2022 година ММЦ - Стара Загора за трети пореден път защити титлата. 

Вижте още