РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Задържаха чужд гражданин за подпомагане на 44 сирийци да преминат незаконно през страната

Публикувано на:

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 29-годишен молдовски гражданин за това, че на 18 септември на автомагистрала „Марица“, област Стара Загора, в посока към гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ситроен“, противозаконно е подпомогнал 44 лица, от които 4 жени, граждани на Сирия, сред които един малолетен и седем непълнолетни, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1 и т.5, и т.6 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

Мъжът е молдовски гражданин, но със статут на постоянно пребиваващ в България. През нощта на 18 септември, в РУ-Чирпан е получен сигнал за аварирал товарен автомобил на автомагистрала „Марица“. На място полицейските служители установили, че в каросерията на автомобила е направено място, което е било прикрито с нарязана дървесина, така че при отваряне на задните врати да се виждат само дървата. Близо до автомобила били установени сирийските граждани, като сред тях имало жени и деца. Всички мигранти били установени в добро здравословно състояние.

Групата от 44 сирийски граждани се сформирала още в родината им, където била създадена организация за тяхното пътуване до Западна Европа. Пристигнали от Сирия в Турция и с водач преминали през „зелена“ граница в България, след което били качени от мъжа, в товарната част на автомобила. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Районен съд - Чирпан искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вижте още