РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Възраждане настоява за оставката на Правителството

Публикувано на:

“Спираме да пишем декларации и ще работим от позицията на силата!”. Това не са мои думи. Това беше заявка, дадена преди дни в Стара Загора от работещите в комплекса „Марица – изток“. Хора, които ясно заявиха, че нямат за приоритет подхвърлените от ЕС финансови подаяния, а искат да работят. Това коментира старозагорският депутат от „Възраждане“ Искра Михайлова.

Управляват ни мошеници, за които бъдеще в държавата ни няма, за които ние българите сме суровинен придатък към поредната схема за бързи пари. Управляват ни хора, които се интересуват само от днешната печалба, а утрешният ден на нашите деца в нашата България им е напълно безразличен, категорични са старозагорските депутати от „Възраждане“ Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Партията излезе с декларация, в която настоява за оставка на Правителството.

„През целия така наречен преход, съвсем целенасочено, българската икономика беше унищожавана. Стотици предприятия бяха нарязани за скрап и милиони българи напуснаха дъжавата. Остана ли някой, който да застане на пътя на разрушението?

От нас зависи.

Всичко, което се случва днес, е дежа вю. Вече видяно. Българската енергетика е последен стълб на българския суверенитет и е изключително важно всеки наш сънародник добре да осъзнае това. Атомната ни енергетика е в безизходица, защото ѝ е забранено да използва руските ресурси –  така са казали от Посолството. От другата страна Въгледобивът ни е пред тотално унищожение - така са поискали нашите скъпи партньори от Брюксел.

Преди повече от 70 години българската държава започва изграждането на комплекса Марица-изток – комплекс за добив на въглища и производство на електроенергия в затворен цикъл без аналог на целия Балкански полуостров. Тези мощности, заедно с атомната централа в Козлодуй, десетилетия наред гарантират на България позицията на енергиен лидер в региона – нещо, което очевидно нашите т. нар. партньори не харесват. „Зелената сделка“ гарантира икономическата екзекуция на централна България на юг от Стара Планина“, се казва в декларацията.

От Възраждане са категорични, че закриването на въгледобива е гаранция за задълбочаване на демографската катастрофа. Всички сладки приказки за преквалификация, справедлив преход, индустриални зони и нови работни места са просто прах в очите на десетките хиляди, които ще останат на улицата. Господа временно управляващи представители на Посолството и посолствата – този филм вече сме го гледали, пише още в документа.

„Преди няколко дни Ангелина Бонева, ваш заместник-министър в МРРБ имаше тежък сблъсък с реалността в Стара Загора. Попитайте я какво означава да срещнеш народната любов. Ние знаем, че е извън Вашия комфорт да напускате дълго градените си и високо субсидирани кръгове, които Вие смятате за елит. Определили сте се за елит и искате да начертаете държавното управление спрямо интересите на Вашия малък, но много вреден кръг. Но както добре знаете и както сами признахте наскоро, подкрепата за вас е пряко сили 7 до 10 %, ако не мамите в изборите, което всички българи знаем, че всъщност правите.

Госпожи и господа, представители на посолството, не подценявайте българския народ. Ясно е, че не го познавате, но не го подценявайте. Ние от „Възраждане“ Ви предупреждавахме системно през последните няколко години, че ако не се съобразите с интересите на българите няма да стигнете далеч. Водихме преговори с Вас денонощно, за да постигнем единство в името на запазването на енергийния суверенитет на България. И го постигнахме, но на хартия. Помните ли решението от 12 януари тази година? Онова историческо съгласие, с което 48 НС влезе в новините с положителен знак за пръв път от много време насам. Какво стана с него? Къде е изпълнението му? Нали искаме парламентарна демокрация? Или това важи само когато е в полза на Вашия малък, но за сметка на това много вреден кръг.

Вашата наглост ескалира напрежението в държавата. Нищо друго и никой друг освен Вас и вашите действия не са виновни за това, което се случва“, се казва още в декларацията.

Днес на протест са земеделските производители, които вие наричате „зърнари“ или „терористи“, но те са български предприемачи и работодатели. Именно заради липсата на диалог не един бранш, а целият сектор излизе на протести.

Утре излизат миньорите и енергетиците, за да Ви поискат няколко много прости неща:

  1. да спазите взетото решение от миналото народно събрание, което гарантира въгледобива без ограничения поне до 2038 г.;
  2. да спазите закона като представите актуална енергийна стратегия на държавата, според която да се води развитието ни, а не с писма от ЕК на бюрократи, които размахват пръст на представителите на българския народ;
  3. преговори с ЕК за придобиване на механизъм за капацитет;
  4. спиране на ТПСП в този им вид, защото в тях няма нито преход, нито справедливост.

И още някои прости неща, които утре ще чуете за пореден път, не за първи, и които ние от „Възраждане“ Ви повтаряме от години.

Вчера вашият американски  министър-председател каза, че протестите добивали политически характер. Вие бяхте спуснати в българската политика по случайност и предстои да се сблъскате челно с всички последствия от това. В следващите дни ще видите на жълтите павета хората, които нямаше как да знаете, че съществуват, защото никога не сте се интересували от тяхната съдба, от съдбата на собствения си народ. Вашата арогантност ще Ви изправи да отговаряте пред българския народ и пред съда на историята, защото с всичките си действия Вие показахте, че не сте достойни дори за позициите, които не ние българите, а Посолството ви отреди.

Нарушихте законите ни, погазихте всички морални норми, прекрачихте границата на търпимостта. Многократно. Време е да си ходите.

Оставка“, гласи декларацията на ПП „Възраждане“.

Вижте още