РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Прокуратурата разследва случая с простреляния в Гълъбово мъж

Публикувано на:

В Районна прокуратура – Стара Загора се ръководи разследване за извършено престъпление по чл.129 ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс, за това, че на 15 септември в гр. Гълъбово, е причинена средна телесна повреда на 32-годишен мъж, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота.

На 15 септември вечерта, в РУ-Гълъбово е получен сигнал на тел 112, че до стената на язовир „Розов кладенец“ в гр. Гълъбово три лица са нападнати от пострадалия и е бил произведен изстрел с личното и законно притежавано огнестрелно оръжие – пистолет,  на 57-годишен мъж. Пристигналият на място полицейски екип констатирал, че пострадалият е прострелян в областта на корема. Той е бил транспортиран до болнично заведение, където е извършена оперативна интервенция. Мъжът е с фрактура на таза и нараняване на корема.

Незабавно е започнало извършването на действия по разследването - оглед на местопроизшествието и са разпитани 6 свидетели, 5 от тях очевидци на деянието. Свидетелите дават противоречиви свидетелски показания, от които на този етап от разследването не може да се направи несъмнен извод за механизма на извършване на престъплението. Налице са показания за настъпил конфликт и сбиване преди прострелването на пострадалия. Назначени са и три химични експертизи за барутнитие частици по дрехите на пострадалия и от ръцете на 32-годишния и 57-годишния мъж. Балистична експертиза на огнестрелното оръжие и боеприпасите. Техническа експертиза от карта памет на записващо устройство на автомобила. Химически експертизи на кръв за алкохолно съдържание. Три лица са тествани за алкохол и наркотици с технически средства и пробите им са отрицателни. По-късно в днешния ден се очаква да бъдат изготвени заключенията на балистичната и химичните експертизи от натривките за барутни частици.

На 16 и на 17 септември е направен опит да бъде разпитан и пострадалия, но той е заявил на разследващите органи, че не е в добро здравословно състояние и не може да даде показания на този етап.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на съдебно медицинската експертиза след получаване на допълнителна медицинска документация и специфични изследвания на пострадалия след извършената оперативна намеса. Да се разпита в процесуалното качеството на свидетел и пострадал относно всички обстоятелства, свързани с предмета на доказване по делото. Да бъде извършено освидетелстване по отношение пострадалия, като се установи има ли следи върху ръцете от нанесени юмручни удари. С цел установяване наличието на дактилоскопни следи върху предадения с протокол пистолет, да се назначи дактилоскопична експертиза. Да се установят служителите на „Бърза помощ“, които са посетили местопроизшествието. Да се разпитат в качеството на свидетели относно случилото се, каква медицинска помощ са указали и на кого. Да се извърши повторен разпит на част от свидетелите. Да се назначи съдебномедицинска експертиза за установяване на характера на телесната повреда и по отношение на други лица, които твърдят, че са получили наранявания. Ще се изследват доказателствата и за налична неизбежна отбрана.

След събиране на доказателства ще се пристъпи към повдигане на обвинение спрямо виновното лице. Активната работа по случая продължава.

Вижте още