РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Премиерът разпали гнева на зърнопроизводителите, готвят се блокади

Публикувано на:
Земеделски производители потвърдиха протестната си готовност, а премиерът Николай Денков отправи втора покана за среща с техни представители, след като от бранша отклониха първата.
Пред журналисти министър-председателят заяви, че аргументите, които зърнопроизводителите използват, за да протестират срещу вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна, са напълно несъстоятелни. Денков подчерта, че връзката и диалогът се късат от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а после и със самия него.

През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания - незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям", каза премиерът.

По-късно вчера министър-председателят обяви, че ще покани за втори път на среща представители на зърнопроизводителите и не вижда основания за отказ от тяхна страна. „Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, посочи премиерът. Министър-председателят не вижда причина за оставка на земеделския министър. Денков посочи, че Вътев се намира под изключителен натиск и е добър експерт.

Думите на министър-председателя предизвикаха реакцията на бранша, а от Българския фермерски съюз изпратиха своя позиция до медиите.

„Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС“, пишат в позицията си от организацията. Те  припомнят още, че са член и на европейската земеделска организация „КОПА – Коджека“.

„Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести", коментира Георги Стоянов, председател на фермерския съюз. Според него заради липсата на диалог целият сектор излиза заедно на общ протест.

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страна, готвейки блокади на пътища, недоволни от решението на парламента да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.
Вижте още