РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

200 пощенски картички и снимки от миналото разкриват частица от историята на Стара Загора и нейните хора

Публикувано на:

Изложбата „Стара Загора – Градът и Хората в кадър" е вече на разположение на жителите и гостите на града. Таблата в парк „Пети октомври" са събрали над 200 пощенски картички и снимки от миналото, майсторски издирени и грижовно пазени от Снежана Маринова - колекционер, краевед, изследовател, дълги години работила в Регионална библиотека „Захарий Княжески" – Стара Загора. Експозицията е допълнена с материали от фондовете на двете големи библиотеки в града – Регионалната и „Родина". 

„Благодаря на Снежана Маринова, която откликна с радост на идеята на кмета Живко Тодоров да покаже част от невероятно ценната си колекция в изложба. Тя не е подредена случайно сега. Съвсем скоро предстои Празникът на Стара Загора. Това, което може да видите тук на алеята, ни показва много любопитни моменти, които говорят за историята, за бита на старозагорци", каза по време на откриването на експозицията ресорният зам.-кмет Милена Желева.

„Много трудно ми беше да подбера какво да покажа на тези 30 табла. Има 210 картички и снимки, както и няколко допълнения от вестници, които изясняват контекста на някои от кадрите. Имам наистина стотици експонати в колекцията, но идеята ми беше да покажа града и хората му. Оказа се, че в снимките има толкова интересни и красиви лица, мотивиращи истории от век назад. Иска ми се да ги видят днес", сподели с гостите си Снежана Маринова. Тя с широка усмивка допълни, че не е случайно отреждането на две табла само за старозагорски дами – тъй като красотата на жените от този край е всепризнат факт. От думите ѝ стана ясно още, че свое място имат и различни семейства, известни места от града, както и сгради. „Много любопитни са историите, разказани в кадри, на три старозагорски занаятчии – материалите, свързани с тях, ми бяха предоставени от техни наследници", даде подробности Снежа Маринова. Тя се обърна и към всички, които пазят спомени от миналото на своите фамилии, свързани със Стара Загора – да се обърнат към нея, ако имат желание да бъдат показани. „На заглавното табло има два QR кода – единият води до книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора", а другият към нейната фейсбук страница, която сякаш връща времето назад и напомня, че „Наш'та Заара нийде я няма". Голяма част от историите в книгата днес се разказват по време на безплатните турове, организирани от Туристическия информационен център по инициатива на Община Стара Загора. „По този начин те получават глас, обогатяват се. Надявам се след тази изложба да се обадят хора, разпознали свои близки, за да разширим и попълним историите, които да останат за поколенията напред", пожела си Маринова. Тя благодари на художника Славчо Славов, който е спомогнал графичното оформление на експозицията. „Благодаря на всички, които отвориха душите си и ми показаха и разказаха за своите семейства – очаквам и всички, които искат да го направят", сподели тя и припомни, че следващите няколко месеца са посветени на Европейските дни на наследството, като темата тази  година е „Живо наследство". „Какво по-живо наследство от фамилните истории?", допълни Маринова.

Гости на откриването на изложбата бяха още Диана Атанасова, началник на отдел „Култура" на Община Стара Загора, омбудсманът на общината Иванка Сотирова, ръководителите на двете големи библиотеки – Надежда Груева и Слава Драганова, приятели и съмишленици на автора на интересната инициатива.

Разглеждайки съхранените картички и снимки можеш да се разходиш по Стъргалото, да мернеш познати лица, да се загледаш в модната шапка на някоя госпожа или в дантелената пелена на ококорено пухкаво бебе, да хапнеш във Вегетарианската гостилница „Ясна поляна" на Слави Моллов, да отдъхнеш в сенките на градската градина и вечерта, ако имаш късмет, да чуеш в театъра ангелския глас на „българския славей" Христина Морфова. Ако не успееш в театъра, можеш да се позабавляваш със старозагорската бохема в градското казино и... призори да допълзиш до някой от така шумно рекламираните хотели!

Сега можеш да поиграеш с приятели на играта „Познай мястото!". Годините все повече заличават спомена, а и шеметното съвременно сградостроителство не обича да оставя следи. Но... следи, въпреки всичко, има! Запечатани моменти в кадър! За спомен... мило, емоционално, сантиментално, безценно!", споделя още по повод изложбата нейният автор Снежана Маринова. 

Вижте още