РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ефективно наказание ще търпи подсъдим, извършил грабеж от две жени

Публикувано на:

Окръжен съд – Стара Загора постанови присъда и наложи на 40-годишен мъж наказание „лишаване от свобода“ в размер на пет години и четири месеца, което да изтърпи при първоначален „строг” режим.

Съдебният състав, състоящ се от един съдия и двама съдебни заседатели, го призна за виновен в това, че в периода от 03 до 05 октомври 2022 година, в град Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, е отнел от владението на две жени чужди движими вещи, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и грабежът е придружен с нанасяне на средна телесна повреда на едната пострадала. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

На 03.10.2022 г. 63-годишна жена, докато се прибирала към дома си, вървейки сама през парк „Бедечка“, била застигната в гръб от подсъдимия. Той я сграбчил с ръце, стискайки я за врата и устата. Пострадалата започнала да се дърпа и двамата се сборичкали, при което тя усетила силна болка в глезена си, но успяла да се отскубне. Подсъдимият отново я нападнал и издърпал портмонето й. След подаден сигнал на жената била оказана медицинска помощ, при която се установило, че е получила фрактура на дясна подбедрица.

На 05.10.2022 г., рано сутринта, другата пострадала жена, на 44 години, отивала първа смяна на работа. В момента, в който подсъдимият и жената се разминали на улицата, той я хванал и запушил с ръка устата й. Пострадалата започнала да се съпротивлява и се опитвала да вика за помощ. Въпреки това подсъдимият успял да издърпа раницата й, след което побягнал.

Наказателното производство премина по реда на съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание в размер на осем години бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

снимка: plevenzapleven.bg

Вижте още