РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Сърбин получи условна присъда за превозване на мигранти

Публикувано на:

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден 51-годишен, сръбски гражданин, който незаконно е превозвал мигранти през страната. Мъжът е признат за виновен за това, че на 6 септември на км 174 на автомагистрала „Тракия“, област Стара Загора, с  цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на моторно превозно средство -  товарен автомобил, марка „Ивеко“, негова собственост, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 20 чужденци, всички мъже, от които шест непълнолетни, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1 пр.1, т.4 т. 5 и т.6 от Наказателния кодекс. 

След измененията в Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда отнемане на превозното средство в полза на държавата, ако то е собственост на извършителя на престъплението. В случая средството за извършване на престъплението - товарен автомобил, марка „Ивеко“, е било собственост на обвиняемия и е приобщено като веществено доказателство по делото. Използваният товарен автомобил е бил отнет в полза на държавата.

Мъжът е признал вината си. Районен съд-Чирпан му е наложил наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 3000 лева. Наказанието е по споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан.

Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за два дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.

Вижте още