РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

350 легла ще предлага санаториумът за белодробно болни в Радунци

Публикувано на:

Някогашната държавна белодробна болница в мъглижкото село Радунци, която фалира през 2015 година, ще възкръсне като санаториум за белодробно болни. Лечебното заведение бе закупено на търг от старозагорската строителна фирма "Ворек" ЕООД.

„В социалните медии се пишат всякакви небивалици, че болницата щяла да става хотел, да става казино. Нищо от това не е вярно. Пагубно е да позволяваме да се рушат такива култови сгради“, коментира кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов. Тъй като земята под болницата е общинска, той ще предложи на Общинския съвет да бъде продадена на инвеститора. Предстои да бъде приет и нов ПУП. Ще се търсят варианти и за подобряване на инфраструктурата в Радунци. Д-р Гавазов е категоричен, че социалният ефект от тази инвестиция ще е не само за Мъглиж и Старозагорска област, а за цяла България.

„Към момента покривът на сградата е ремонтиран, изнасят се мебелите, извършва се заснемане. Дейността на болницата ще бъде запазена, за да е полезна за хората“, обясни собственикът на фирмата инвеститор Георги Керанов. Той определи инвестицията като много сериозна и устойчива във времето.

1 200 000 лв. са средствата, които са вложени до момента. Част от сградата ще бъде обособена като болница, а останалата ще е санаториум. Предвижда се обособяване на луксозни и стандартни стаи, като очакванията са леглата да бъдат около 300-350.

Лечебното заведение ще предлага свободен достъп и ще работи с НЗОК. Ще бъде изградена и жилищна площ за персонала.

Очаква се същинската работа по сградата да започне през месец март следващата година.

 

Историята

Специализираната болница за белодробни болести с. Радунци е разположена сред зелените склонове на южната част на Централна Стара планина, на 670 метра надморска височина.

С указ на Негово Величество Борис III се определят 500 декара гора и ливади от землището на село Дъбово, Казанлъшка околия (Държавен вестник брой 187/1936 г.), а през 1937 година се издава втора Наредба – Закон за построяване и обзавеждане на санаториум Радунци (ДВ, бр.188/1937 г.).

Откриването на санаториума е на 1 ноември 1955 година, когато са приети 50 болни с костно-ставна туберкулоза – мъже, без разкрити диагностични звена, без рентгенов апарат и лаборатория. Постепенно легловата база се разширява и през 1960 година нараства на 500 легла. През 1962 година са открити вече 600 легла, а през 1963-1964 години са открити и оборудвани с модерна съвременна апаратура – бронхологичен кабинет, отделение с 50 легла и кабинет по урогенитална туберкулоза, патофизиологичен кабинет за изследване на дишането, бактериологична лаборатория, кабинет и отделение за очна туберкулоза, единствено в страната.

Така постепенно понятието "санаториум" загубва своя смисъл и с Решение на МНЗСГ от 1964 година заведението е категоризирано като туберкулозна болница. 1967 година легловата база расте – разкрити са 645 легла, а заедно с това се преустройства и модерно обзавежда рехабилитационен комплекс.

През септември 2000 година Държавната белодробна болница е преобразувана в Търговско дружество "Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести – Радунци" ЕООД с 300 легла.

Болницата в Радунци е във фактически фалит от лятото на 2015 година, когато здравното министерство обяви, че я закрива поради липса на дейност и сключени договори за финансиране.

Вижте още