РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Днес България повече от всякога се нуждае от единение

Публикувано на:

Съединението е специална дата за Чирпан. На 5 септември  жители и гости почитат  героите-съединисти, проляли своята кръв за единна България с  тържествена заря-проверка, която   се състоя в памет на чирпанлиите Иван Данчов, Димитър Йовчев, Георги Сербезов, Петко Запрянов и Алекси Хаджиев от Сливен. 

„138 години ни делят от деня, в който България извършва един от най-великите  свои исторически, но и политически актове – Съединението, дошло само 7 години след несправедливите решения на Берлинския конгрес, разпокъсали българските земи. България успява да направи първата голяма крачка към своята изконна мечта - единение на своите земи. За съжаление втората не успяхме да направим, за която се бореха и Яворов, и Гоце Делчев, и Даме Груев и продължава да бъде голямата болка на България", подчерта в словото си кметът  на община Чирпан Ивайло Крачолов.

По думите му България, неукрепнала политически и дипломатически тогава, успява въпреки нежеланието на Великите сили, на техните консулски представителства  у нас, да извърши този акт и да заяви гордо и уверено, че ще вървим към своята свобода и единение. „Трябва добре да разчетем историческите послания, защото днес България повече от всякога се нуждае от единение, от единение на мисълта, от единение на капацитета, който имаме, защото само единни можем да вървим напред", заяви Крачолов.

В словото си той подчерта: „Денят на Съединението ще отмине и  отново ще си зададем въпроса какво ще правим след това, как заедно ще подредим идните дни. Именно историята е основата, върху която градим и настоящето, и бъдещето, имаме уроците и на победите, и на нашите национални катастрофи, за да вървим напред. Честит празник!".  В тържеството участваха депутати, представители на Областна администрация, военни, кметове, общински  съветници, арменски ученици и много граждани.

По традиция празничният 6 септември ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет в Чирпан.  И ще продължи с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Съединението в парк „Яворов".

По повод 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и Ден на Чирпан, специален поздрав ще отправят учениците от Основно училище „Пейо Яворов" в Ереван, Армения. В програмата на Община Чирпан са включени традиционният крос и велопоход до село Съединение под надслов „По пътя на Чирпанската чета". Честванията ще продължат с откриване на експозиция на чирпанските художници „Есенен салон на изящните изкуства"  в залата „Георги Данчов Зографина" и концерт на клавирни пиеси „Клавирни миниатюри от първата половина на ХХ век" с участието на д-р Велислава Стоянова, Мартин Дафинов, Златомир Трифонов и проф. Ромео Смилков в къща музей „Яворов". През деня (от 10:30 – 12:00) ще има  игри и забавления за децата на Чирпан в парк „Яворов", организирани от ЦОП.

Вижте още