РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Прослушване за Детско-юношеска студия за опера и балет

Публикувано на:

На 23 и 24 септември /събота и неделя/ от 11:00 до 15:00 часа в Държавна опера-Стара Загора ще се проведе прослушване за нови участници в състава на Детско-юношеска школа за опера и балет към Операта /ДЮСОБ/.

В прослушването могат да участват всички желаещи на възраст от 5 до 16 години.

–        Балетна школа – Децата трябва да бъдат облечени в удобно облекло и да си носят туфли (цвички). На прослушването ще бъдат оценени техните физически данни, чувство за ритъм и артистични заложби. Подготовка на танц не е необходима, но ако има такъв, музиката да се носи на CD или флашка.

–        Вокална школа – На прослушването ще бъдат оценени вокалните умения на децата – точно интониране, правилна дикция, както и  чувство им за ритъм и артистичните им заложби. Моля, кандидатите да подготвят една песен по избор и да носят музиката на CD носител или флашка.

Новият ръководител на ДЮСОБ е  младата и талантлива Жасмина Чолакова. В екипа на студията е привлечена известната поетеса Мария Донева. Ръководители на Балетната школа са Богдана Сергеева, Ивелина Николова, Калин Любенов. Ръководител на вокалната студия е Инна Андреева.

Още в началото на новия Сезон 2023/2024 г. започват репетициите на новия спектакъл за деца на балета „Фантастичното дюкянче”.

„Фантастичното дюкянче” по музиката на Джоакино Росини/Оторино Респиги е балет от репертоара на Държавна опера-Стара Загора. Премиерата му бе на 28 февруари 2018 г. Хореограф Алба Буонанди, сценография и костюми Салваторе Русо.

Детско юношеска студия за опера и балет „отвори врати“ от началото на Сезон 2015/2016 година. Операта на Стара Загора приюти в огромната си сграда талантливите малки артисти като им предостави  зали за репетиции, сцена и възможности за изява. Децата от вокалната студия  изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките,  до сложни полифонични /на няколко гласа/ песни със съвременен аранжимент. Участниците в танцовата група изпълняват  както сюжетни танци, така и модерен и класически балет.

ДЮСОБ има  многобройни изяви и в спектакли на Държавна опера, Стара Загора. От 2015 г. ДЮСОБ натрупа и самостоятелен репертоар. В последните две години бяха реализирани спектаклите за деца по балетите „Спящата красавица” и „Лешникотрошачката”.

За повече информация: тел.0889 06 04 70 – Жасмина Чолакова

Вижте още