РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

На имения си ден: митрополит Киприан служи в Тунис

Публикувано на:

На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден. По покана на митрополита на Тунис и Картаген Мелетий, владиката служи в храм "Св. Георги" в Тунис.

„За мен е висока чест да отслужа заедно с вас св. Божествена литургия в страната, която винаги ще помни стъпките на св. Киприан Картагенски и мъченичеството му. Земя, носеща дъха и чистотата на християнските сърца, открили с трудове, търпение и жертвоготовност спасителната светлина на Православието Светлите слова, оставени ни от ръката на св. Киприан „В страданията се затварят очите, но небето се отваря, антихристът гони, но Христос защитава. Причинява се смърт, но следва безсмъртие" дават обективна представа за онази вяра, която не само бушува в душите на тези първи християни от африканския континент, но и привлича благодатта на Св. Дух, за да бъде побит християнският кръст завинаги с кръвта и саможертвата им", каза в края на службата владиката.

Митрополит Киприан благодари на митрополит Мелетий, посланика ни в Либия г-жа Маргарита Исаева и придружаващият екскурзовод Даниела Керемедчиева, за гостоприемството и добронамереността към делегацията на Старозагорска епархия. „С християнската си обич вие ни показахте на дело наистина" колко хубаво и колко приятно е братя да живеят заедно" /Пс.132:2/. Нека Бог да въздава сили и здраве на вас, вашите сътрудници и пасомите ви. На многая и благая лета!", завърши словото си архиереят. Той получи десетки подаръци за личния си празник.

След литургията митрополитите посетиха храма на Св. Киприан в Картаген.

Вижте още