РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Осъдиха турчин за превозване на мигранти

Публикувано на:

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден 24-годишен турски гражданин, който незаконно е превозвал мигранти през страната. Мъжът е признат за виновен за това, че на 24 август 2023 г. на км 162 на автомагистрала „Тракия“, област Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага - пари, чрез използване на моторно превозно средство -  товарен автомобил, марка „Мерцедес“ и прикачено полуремарке, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 13 чужденци, всички мъже, от които двама непълнолетни, 10 от тях граждани на Афганистан и 3 на Мароко, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т.1 пр.1 т.4 т. 5 и т.6 от Наказателния кодекс. 

След измененията в Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда отнемане на превозното средство в полза на държавата, ако то е собственост на извършителя на престъплението или ако пък не е негова собственост, се присъжда осъденият да плати пазарна му стойност в лева. В случая средството за извършване на престъплението - товарен автомобил, марка „Мерцедес“, с прикачено полуремарке, не е било собственост на обвиняемия. Автомобилът е оценен с пазарната стойност от 93 150 лв.

Районен съд – Чирпан е наложил наказание от 1 година и 10 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 4000 лева. Той е осъден и да плати глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство - 93 150 лв.

Мъжът е признал вината си. Наказанието е по споразумение, одобрено от Районен съд – Чирпан. Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за два дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.

Вижте още