РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Времето през септември: От 7 до 35 градуса

Публикувано на:

През септември се очаква средните месечни температури в страната да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 7 и 12 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие времето ще бъде предимно слънчево. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в отделни дни главно над планинските райони и там ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. През първата половина от периода температурите ще са близки, а през втората - по-високи от климатичните норми. 

В началото на второто десетдневие има повишена вероятност за процес с валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите. Около средата на десетдневието се очаква отново да се установи предимно слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни следобедни валежи намалява. В края на периода има изгледи за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи и понижение на температурите. 

През първата половина от третото десетдневие остава с повишена вероятност за валежи на повече места в страната, а температурите ще са около климатичните норми. След средата на десетдневието и до края на месеца се очаква сух период с предимно слънчево време и затопляне.

През септември в България са измервани и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета. 

На 23 септември в 9 часа и 50 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.


Вижте още