РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Изложба „Традиция и мистика" показват в Художествената галерия

Публикувано на:

На 31 август 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора, ще бъде открита изложбата „Традиция и мистика". В експозицията са подбрани образци от колекцията на галерията, които представят двете посоки на интерпретация на българската традиционна култура, характерни за изобразителното изкуство предимно от първата половина на ХХ век – битовата живопис и тази, която е насочената към сложните пластове на мистичното.

Магията на националното и родното, често пленява художници от различни поколения, които пресъздават в платна и графика непреходната красота и естетика закодирана в него. Те са един неизчерпаем извор на нови идеи, символични образи и послания. Темите са вдъхновени, както от ежедневието и обичаите на българите, така и от приказния и песенния фолклор, легендите и поверията.

В изложбата са включени 25 живописни творби, 12 рисунки и графики на автори като Антон Митов, Иван Мърквичка, Добри Христов, Васил Маринов, Кипро Николов, Евгения Илиева, Никола Кожухаров, Димитър Караджов, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Васил Захариев, Дечко Узунов и др.

Почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност да разгледат експозицията до 17 септември. 

Вижте още