РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стотици на протест в защита на енергийния комплекс

Публикувано на:

Работници от комплекса „Марица-изток“ излязоха на протест в защита на въглищната енергетика. Те са срещу приемането на Териториалния план за справедлив преход. Според протестиращите той е заплаха за бъдещето на мините и тецовете, и застрашава 27 хиляди работни места. 

В протеста се включиха работници и граждани от цялата област, както и от много непряко свързани фирми, които обслужват енергийните предприятия. Те носиха плакати с надписи „Играете си с бъдещето ни“, „Невидими ли сме за вас“ и „Толкова ли струва България“. В знак на протест срещу "несправедливия енергиен преход", протестиращите разбиха с чукове фотоволтаичен панел.

До 13 септември продължава общественото обсъждане на териториалния план за справедлив преход за Стара Загора. Според протестиращите миньори и енергетици обаче, в него има записани недопустими срокове. Един от тях предвижда още през 2026 г. произведената енергия от въглища в страната да намалее близо три пъти, а през 2030 г. енергията от въглища ще се използва само за критични нужди.

„Процесът за затваряне на въглищните централи може да бъде отложен така, че наистина преходът да се превърне в плавен и справедлив", заяви Деян Дяков от сдружение „За Марица Изток“. Той обяви, че протестът е срещу сега управляващите Кирил Петков и Асен Василев, които преди три години подкрепиха подписката за защита на „Марица-изток“.

Хората са готови на протести в София, ако не се вземат мерки и исканията им не бъдат удовлетворени.

В протестът се включи и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Вижте още