РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

28 април - Международен ден на загиналите при трудови злополуки

Публикувано на:

По оперативни  данни на НСИ през 2019 г. за страната са установени 2731 трудови злополуки, от тях 1082 станали с жени. През годината са регистрирани 89 смъртни трудови злополуки и 14 трудови злополуки, довели до инвалидност.

Като сравнение, за 2018 година са установени 2914 трудови злополуки, от тях 1140 са станали с жени, регистрирани са 92 смъртни трудови злополуки и 7 трудови злополуки, довели до инвалидност.

Намаля броят на трудовите злополуки, намалява и относителният дял на злополуките с жени. Спад има и в броя на смъртните трудови злополуки, но са се увеличили двойно случаите, довели до инвалидност.

Данни за област Стара Загора:

Статистиката за област Стара Загора показва, че през 2019г. трудовите злополуки са 120, от тях 32 са жени, 6 са смъртните случаи и няма регистрирани трудови злополуки, довели до инвалидност. През 2018г. трудовите злополуки са 148, от тях 45 са жени, 8 са смъртните трудови злополуки и няма регистрирани трудови злополуки, довели до инвалидност.

6 – те смъртни злополуки са в секторите:

*1 бр. Горско стопанство

*1 бр. Добив на въглища

*1 бр. Производство на изделия от други неметални минерални суровини

*1 бр. Производство и разпределение на ел. енергия

*2 бр. Сухопътен транспорт

Оперативната информация за трудовите злополуки сочи, че трите икономически дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2019г. са: добив на въглища с 24 злополуки с 1718 календарни дни загуба, производство на метални изделия - 24 злополуки с 2543 календарни дни загуба, производство на дървен материал и изделия с 7 злополуки и загуба на 879 календарни дни.

Изводът от данните е, че секторът Добив на въглища традиционно остава с най-голям брой трудови злополуки за региона.

Налага се мнението, че дейностите по осигуряване на здраве и безопасност при работа в голяма част от предприятията, особено в малките и средните, се възприемат предимно като задължение, наложено от закона. Работодателите не влагат достатъчно финансови средства за подобряване условията на труд и допускат значителни нарушения на трудовото законодателство.

Това е основната причина България да се нарежда в челото на негативната класация сред държавите-членки, с два пъти по-висок брой от средния за ЕС смъртни случаи на работното място.

РС на КНСБ Стара Загора ще отбележи Международния ден на загиналите при трудови злополуки работници и служители. В 12,15 часа в парк „Пети октомври“, ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча (източната част на парка).

Вижте още