РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Провериха ремонтните дейности на църковните паметници на културата в Мъглиж

Публикувано на:

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и кметът на Мъглиж Душо Гавазов провериха ремонтните дейности на църковните паметници на културата в община Мъглиж - Девическия манастир "Св. Николай Чудотворец" и храм "Св. Димитър". "Благодарим на Бог, че всичко върви в срок и ще превърнем тези места в центрове на православието", каза владиката. Той благодари на кмета Гавазов и екипа на администрацията за непрекъснатото съдействие. Градоначалникът от своя страна сподели, че във времената, в които живеем, подобни проекти са изключително необходими, защото вярата и упованието във Всевишния обединяват хората. 

Припомняме, че през април стартира проект за ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка на Девическия манастир. В рамките на одобрените от ДФЗ средства за СМР в размер 438 323,56 лв. / без ДДС/ ще бъдат изградени дренаж около църквата, пътеки с настилка от каменни плочи върху стоманобетонова основа, премахнати дървета и нежелана растителност и направа на отводнителна канавка. Ще се доставят дървени пейки и табла за некролози. През времето от изготвяне на проекта до неговото одобрение за финансиране е направен ремонт на голяма част от покривите. По проекта ще се направи основен ремонт на останалата част от тях. Предвижда се префугиране на каменните зидарии, реставрация и консервация на всички дървени елементи по фасадите, обработка и укрепване на съществуващите мазилки. Срокът за изпълнение на проекта е до 15 септември 2025 г.

Манастирът е основан по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил през 1954 г. и 1969 г. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. За да се помни победата, царят дарил средства за построяване на манастир.

Ремонтът на храм "Св. Димитър" е на стойност от 574 156,32 лв. и е по проект „Ремонт, реставрация и подновяване на околното пространство и вертикална планировка" на църквата по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. 

Храмът, който е обявен за паметник на културата, е построен през 80-те години на ХIХ век. Първостроител е бил майстор Кольо Фичето, който обаче заболява тежко и работата поема неговият ученик Генчо Новаков, който по-късно изработва и иконостаса. Освещаването на църквата е навръх Димитровден през 1891 година.

За последно ремонт е правен през 2011 г., благодарение на дарения. Тогава е бил обновен покривът на камбанарията. 

Вижте още