РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Служители в ТЕЦ Марица Изток 2: Омръзна ни да слушаме колко сте загрижени за работещите в комплекса

Публикувано на:

Общото събрание на работници и служители в ТЕЦ “Марица Изток2“ ЕАД прие декларация относно „ Образец на териториални планове за справедлив преход“ приложение II.

Служителите се обръщат към всички политици, привърженици и лобисти за зеления преход.

Ето и пълният текст на документа:

"Омръзна ни да слушаме, колко сте загрижени за работещите 12 500 българи в комплекс „Марица Изток“, как ще ги преквалифицирате без да знаете какви специалисти ще са необходими на виртуалните инвеститори, които не се знае кога ще дойдат да построят бленуваните от Вас заводи, където миньори и енергетици ще намерят по-привлекателни, по-високо платени и по-чисти работни места. А какво ще правите с работниците от партниращите фирми, за тях пазарът на труда ли ще се погрижи? Традиция стана да се престаравате в прилагането на инициативите на зелените брюкселски лобисти, без да се съобразявате с последствията за българските граждани. От години се хвалите със стратегическите инвеститори, които ще инвестират в региона, но ние досега не сме видели нито една капка бетон да се налее в региона.

Откровени лъжи.

Необходими са поне 12 големи завода, които да осигурят заетост на 12 500 души в регион Стара Загора, които да разкриват потребност от 12 пъти повече допълнително заети в партниращи български фирми. Това ще гарантира задържането на младите семейства да останат по родните си места и да се преборят с демографския срив, който Вие подтиквате с действията си в региона. Заплащането на труда трябва да е аналогично с това в комплекс „Марица Изток“. Така си представяме справедливия и плавен преход, при който ще спре обезлюдяването на селищата в региона.

Паралелно с това е задължително да се изградят заместващи БАЗОВИ електропроизводствени мощности, които да осигуряват балансирането на електроенергийната система на България и да осигурят стабилна енергия за новите заводи и предприятия. Но за целта е необходима професионално изготвена и приета Национална енергийна стратегия, а не да се работи следвайки политиките на ИНПЕК, НПВУ, ТПСП и други европейски рестриктивни документи. Аматьорски импровизации са крайно недопустими. До тогава комплекс „Марица Изток“ трябва да се запази и да работи пълноценно в целия си състав през Механизъм за Капацитет договорен в най-кратки срокове от министъра на енергетиката.

Ако сред европейските ценности са общочовешките ценности за справедливост, равнопоставеност и всеобщ просперитет, то Европейската комисия трябва да ни предостави  механизъм за капацитет на мощност. Ако откаже това, ще означава, че дискриминацията е  доминираща европейска ценност".

Вижте още