РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Откриха бюст-паметник на Стоян Заимов

Публикувано на:

Бюст-паметник на Стоян Заимов бе открит в чирпанското село Рупките. Церемонията е част от програмата за 170 години от рождението на  Заимов, организирана от Община Чирпан, Регионален военноисторически музей - Плевен, Къща музей „Пейо К. Яворов" и Исторически музей – Чирпан.

Паметникът е изграден с дарителска кампания, подета от кмета Ивайло Крачолов. Автор на скулптурния портрет  е  Музафер Сабри, архитект на постамента и  пространствената планировка е арх. Диньо Динев.

"Историците и институти високо ценят приносът на емблематичтата личност на Заимов, но за съжаление неговото дело е малко познато на хората в страната. Той е един от основоположниците на просветното дело в България, родоначалник на съвременното музейно дело, създадено по модерни европейски стандарти още преди 120 години", каза кметът при откриването на паметника.

През 1892 г., на Втория конгрес на поборнико-опълченските дружествата, за създаването им изключителна роля има Заимов, се приема решение за формирането на комитет "Цар Освободител Александър ІІ", чиято основна задача е да събере нужните средства за построяване паметник на Александър ІІ и дом за българските ветерани, поборници и опълченци. За председател на комитета е избран Стоян Заимов. В периода 1903-1907 г. Комитетът изгражда паметника на цар Освободител в София, Параклис-мавзолея и Скобелевия парк в Плевен, превръща в музеи къщите в Плевен, Пордим, Г. Студена и Бяла.
Година по-късно е назначен за пръв директор на Управлението на Военно-историческите къщи музеи и паметници, със седалище Плевен, която длъжност заема до края на живота си, разказа Крачолов.

"Стоян Заимов понеже приключва естествено земния си път вероятно за това не е част от пантеона на българските герои, но родополезното му дело е многообразно и остава завинаги в българската история", каза един от наследниците - внукът Мартин Заимов по време на церемонията. Родът на неговия дядо е от с. Стоян Заимово, а баба му е от с. Винарово.

В битовата къща в селото на рода ще бъде открита постоянна експозиция, а в сградата на бившето кметство в с. Рупките - фотодокументална изложба, съобщи кметът Ивайло Крачолов за предстощи събития, свързани с делото на Заимов.

Вижте още