РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Георги Гьоков: БСП настоява увеличението на минималната работна заплата да влезе в сила от 1 август, а не от догодина

Публикувано на:

„От БСП предлагаме и ви призоваваме да ни подкрепите – увеличението на  размера на минималната работна заплата според механизма, заложен в Кодекса на труда тя да е в размер на 50 % от средната за страната - да влезе в сила от 1 август, а не от догодина“. Това заяви от парламентарната трибуна днес народният представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков по време на дебатите по приемането на държавния бюджет. 

По думите му само така би се помогнало реално и адекватно на хората в условията на инфлация и непрекъснато нарастване цените на стоките от първа необходимост.  

„Ако се приеме предложението на БСП - минималната работна заплата би нараснала с около 70 лв., а при прилагането на механизма от 1 януари 2024 г. размерът й бил приближил, дори надхвърлил 1000 лв – т.е увеличението ще бъде около 220 лв.“, посочи Георги Гьоков.  

Бившият социален министър припомни последователната политика на социалистическата партия по този въпрос. „Приетият в 48-то НС по предложение на БСП законов механизъм за определянето на минималната работна заплата като 50% от средната работна заплата свърши много добра работа. Няма как да не напомня, че 43 пъти последователно и упорито предлагахме да влезе този механизъм в дневния ред на НС и да има решение по него. И на 43-я път успяхме. Можеше и по-добре, но едно плаващо мнозинство, доминирано от ГЕРБ, леко развали предложението“, заяви народният представител от БСП. 

По думите на Георги Гьоков е необходима една по-гъвкава и адекватна подоходна политика в публичния и частния сектор, която да  компенсира инфлационните процеси за всички работещи българи.  

„На тогавашните и сегашните критици на нашето предложение – трябва да съобщя, че за поредна година нарастването на минималната работна заплата не води до ръст на безработицата или до намаляване на заетостта, както се твърдеше в публичното пространство от противниците. Дори очакванията за заетостта за 2023 г е тя да се повиши с 0.4% спрямо 22 г. , а средногодишната безработица да намалее отново до 4.1%.“, посочи Георги Гьоков. 

„В приетите в 48-то НС текстове в Кодекса на труда беше променено първоначалното предложение на БСП – че минималната работна заплата се определя като минимум 50% от средната. И заради неадекватно определената от служебното правителство минимална работна заплата за 2023 г. е необходимо от средата на годината да се определи нов размер на тази заплата като се следва логиката на този механизъм“, посочи Георги Гьков и добави: „Ако тогава бяхте приели предложението на БСП– сега нямаше да има драма по въпроса с размера на минималната работна заплата“. 

„За съжаление, според приетите текстове, механизмът би бил приложим при определяне на минималната работна заплата чак за следващата календарна година – т.е от 1 януари 2024 г. Ето затова – с оглед на инфлацията и растящите цети – БСП настоява това да стане от 1 август“, заяви Георги Гьоков.  

Бившият социален министър припомни на министъра на финансите Асен Василев, че когато 48-то НС  приема механизма за определяне на минималната работна заплата – от „Продължаваме промяната“ са настоявали тя да се определя с референтен период 6 месеца назад във времето, за да може когато се налага да може 2 пъти в годината да се определя нейния размер. „Ако продължавате да стоите на тази позиция, трябва да подкрепите нашето предложение. Ако обстоятелствата са променили това – призовавам ви да го кажете от трибуната“, каза още Гьоков.

 

Вижте още